Cystometri

Ett sätt att utreda vattenkastningsbesvär.

Vad är Cystometri?

Vid cystrometri tryckmäter man urinblåsan. På detta sätt  bedömer vi urinblåsans funktion, för att diagnostisera exempelvis inkontinens. Först försöker du kissa, sedan för vi in tunna slangar i urinrör och ändtarm för vidare undersökning. Hos män undersöks ibland även prostatan.

Hur går det till?

Undersökningen tar oftast cirka en till två timmar, den längre tiden om flera olika undersökningar görs vid samma tillfälle.

Före

Berätta för oss vilka mediciner du tar. Det är bra om du är kissnödig och har tömt ändtarmen inför undersökningen. Du som har tarmstomi ska ta med dig en extra påse.

Om du har urinvägsinfektion eller pågående menstruation kan undersökningen inte genomföras. Hör i så fall av dig till mottagningen snarast för att få ny tid.

Först får du försöka kissa, så att vi kan ta ett urinprov. Ibland mäter vi samtidigt hur snabbt och mycket du kissar. Därefter för vi in tunna slangar, så kallade katetrar, i urinblåsan och ändtarmen.

Genom katetrarna mäter vi trycket i blåsan medan den långsamt fylls med ljummen vätska tills du blir kissnödig. Därefter får du pröva att kissa igen. Ofta görs mätningen flera gånger, och ibland görs andra undersökningar i samband med detta.

Du har sällan besvär efter undersökningen men vid enstaka tillfälle kan du få tecken på urinvägsinfektion, drick gärna mycket efter undersökningen. Resultatet skickas till den läkare som remitterat dig till undersökningen.

Här hittar du våra kliniker

Hitta din klinik i kartan.

Store locator is loading from StoreRocket Store Locator Widget..