Cystoskopi –

Undersökning av urinblåsan och urinröret

Vad är cystoskopi?

Vid vissa vattenkastningsbesvär och i princip alltid vid förekomst av synligt blod i urinen (hematuri) är det aktuellt med undersökning av urinblåsan. Urinblåsan är svår att undersöka med röntgen och det är därför ofta man gör en titt i urinblåsan – cystoskopi.

 Hur går det till?

Undersökningen genomförs i samband med ett vanligt besök på mottagningen. Det behövs inga förberedelser för undersökningen men det kan vara bra att ha kissat innan. På urologmottagningen vid Carlanderska använder vi flexibel cystoskopi vilket innebär att instrumentet är mjukt och böjligt. Undersökningen är därför mindre obehaglig än om den görs med ett stelt instrument.

Undersökningen genomförs med patienten liggande i ryggläge på en vanlig undersökningsbrits. Underlivet tvättas med en bakteriedödande tvål och man får bedövning med en salva/gel i urinröret. Därefter tittar urologen in i blåsan. Hos männen är det ett visst obehag när man passerar prostatakörteln och hos kvinnor kan det kännas precis när man passerar slutmuskeln. En vanlig cystoskopi tar 3-5 minuter. Ofta ges besked om vad man funnit vid undersökningen direkt.

Strax efter undersökningen kan man gå hem. Det är vanligt att det svider lite vid vattenkastningen under de första dagarna och det kan också komma lite synligt blod. Det är helt normalt och inte farligt. Skulle man få ökande besvär eller feber bör man kontakta oss eller annan vårdenhet för att utesluta urinvägsinfektion.

Hur mår du efteråt?

Första timmen efter undersökningen kan lite bedövningsgel rinna ut ur urinröret. Därför får du ett trosskydd eller droppskydd för att skydda kläderna. Du får stanna på sjukhuset någon timme om du har fått ryggmärgsbedövning eller blivit sövd.  När du återhämtat dig från narkosen, mår bra och kan gå får du åka hem. Efter undersökningen kan det svida i urinröret när du kissar. Svedan minskar om du dricker extra mycket vatten. Att dricka mycket minskar också risken för urinvägsinfektion. Svedan brukar försvinna efter ett par dagar.

Du kan också få en mindre blödning, men det brukar snabbt gå över. Det finns inte någon risk för att undersökningen tar bort den sexuella förmågan.

Var görs cystoskopi?

Dessa kliniker inom C-Medical Sverige är vana att genomföra cystoskopier. 

C-Medical Urologi Nässjö

C-Medical Urologi Nässjö

På C-Medical Urologi Nässjö arbetar vi för att ge dig så bra vård som möjligt så fort som möjligt. Våra väntetider är korta och vi försöker att korta din vårdprocess så mycket som det bara går så du slipper onödiga återbesök.

Läs mer