Omskärelse (Circumcision)

Vad är omskärelse?

Cirkumcision eller omskärelse, innebär att förhuden avlägsnas.

Förhuden skall kunna dras tillbaka både i slakt och i stånd för att säkerhetsställa god hygien. Trång förhud och/eller kortbaksträng är den vanligaste orsaken att mannen har smärta/obehag vid samlag. Baksträngen (frenelum) kan brista vid samlag om den är för kort och ge en kraftfull blödning. Vanlig orsak till trång förhud hos mannen är en ärrbildningssjukdom som benämns som BXO. Diabetiker har en ökad risk för förhudsförträngning. Om trängseln är lindrig kan kortisonsalva under 6 veckor vara värt att pröva.

Indikationen för omskärelse kan vara svårigheter att sköta hygien, smärta etc.

Vi utför omskärelse i Sverige endast av medicinska skäl. Operationen sker i lokalbedövning.

 

Hur går det till?

Ingreppet tar ca 30 minuter men du bör räkna med att hela besöket tar ca 45–60 minuter då vi räknar in information, förberedelser och bedövning. Du åker hem direkt efter en medicinsk omskärelse.

Läkning efter omskärelse
Förbandet tas bort dagen efter operationen. Skulle förbandet inte hållas på plats är det ingen fara, läkningsprocessen fortskrider ändå. Var extra noga med handhygienen de första dagarna i kontakt med operationsområdet.

Veckorna efter operation
De första veckorna kan du märka av svullnad efter omskärelse, men det lägger sig efter hand. När såret har läkt ska hudkanterna vara jämna och oretade. Undvik samlag under fyra till sex veckor efter operationen. Såret bör vara helt läkt innan huden utsätts för onödig påfrestning. Duscha går bra dagen efter ingreppet, bad i badkar går bra efter någon vecka.

 

 

Sjukskrivning efteråt?

Sjukskrivning behövs oftast inte. Stygnen som använts försvinner av sig själv och återbesök är inte rutin.

Var görs omskärelse?

Dessa kliniker inom C-Medical Sverige är vana att genomföra omskärelse (circumcision).